Na co si dát pozor při výběru rychlovarné konvice?

Rychlovarná konvice je praktický doplněk do kuchyně. Během krátké chvilky dokáže uvařit vodu na šálek kávy nebo čaje. Své uplatnění nalezne však i při vaření. Na co si však dát při výběru pozor, aby konvice vydržela a byla spolehlivým pomocníkem?

Pár tipů na úvod

  • Zamyslete se, jak často budete konvici využívat
  • Budete mít konvici pouze v kuchyni nebo ji budete využívat i na cestách
  • Pro kolik členů domácnosti budete vařit vodu
  • Jak často budete v konvici vařit



Základní parametry

  • Materiál
  • Objem
  • Filtr
  • Příkon
  • Regulace teploty

Materiál

Současně jsou nejvíce využívány materiály jako plast, nerez, sklo a dokonce i keramika.

Objem

Tvoří podstatnou část pří výběru. Rychlovarné konvice se vyrábí už od objemu na jeden šálek čaje, které lze využít na cestách i pro potřeby jedince. Jeden litr vody slouží pro uvaření čaje na 4-5 šálků. Konvice s nižším objemem (do 1 litr) jsou optimální pro 1-2 členy domácnosti, zatímco větší objem využijí spíše domácnosti s více členy. Pro čtyřčlennou rodinu je tak optimální konvice o objemu alespoň 1,5 litru.

Filtr

Filtr uvnitř konvice zajišťuje zachycení nečistot jako jsou usazeniny a vodní kámen. Vyjímatelný filtr lze snáze čistit.

Příkon

Od velikosti příkonu se odvíjí rychlost varu vody. Rychlovarné konvice se vyrábí s příkonem od 500 W do 3000 W. Vyšší příkon také představuje vyšší spotřebu elektrické energie a tím pádem vyšší cenu za spotřebu energie. Pro rychlý ohřev vody je optimální konvice alespoň s příkonem 2000 W.

Regulace teploty

U vybraných modelů rychlovarných konvic lze nastavit konkrétní teplotu, na kterou chcete vodu ohřát. Lze tak optimálně stanovit teplotu vhodnou k vyluhování konkrétních bylin či speciálních kávových bobů, pro správné zachování všech esenciálních chutí a uchování všech léčivých složek ingrediencí.



Základní typy rychlovarných konvic



plastove-konvice

Plastové rychlovarné konvice

Plastové rychlovarné konvice patří k nejběžnějším rychlovarným konvicím. Představují především praktičnost skrze svou lehkou váhu a umožňují tak snadnou manipulaci. Na trhu lze najít pestrou nabídku barevných kombinací, tvarů či objemů.

Výhody a nevýhody

  • Praktičnost
  • Lehká váha
  • Výhodná cena
  • Při varu mohou vydávat nelibý plastový zápach

nerezova-konvice

Nerezové rychlovarné konvice

Nerezové konvice jsou typické pro své kvalitní zpracování. Nerez představuje materiál, který je i při vyšších teplotách zdravotně nezávadný a jednoduchý pro svou údržbu. V současné době sortiment zahrnuje širokou variaci jednotlivých druhů barev, příkonů či velikosti objemu. Poutavá jsou poslední dobou také RETRO zpracování těchto konvic.

Výhody a nevýhody

  • Delší životnost
  • Snadná údržba
  • Stylový design
  • Možnost poškození pláště konvice při silném nárazu

nerezova-konvice

Skleněné rychlovarné konvice

Skleněné konvice tvoří kuchyňské doplňky již od nepaměti. Sklo se osvědčilo především pro svou dlouhou životnost. Sklo představuje materiál, který je i při vyšších teplotách zdravotně nezávadný a jednoduchý pro svou údržbu. Současná nabídka zahrnuje především černé a bílé barevné kombinace, či stylová nerezová provedení.

Výhody a nevýhody

  • Dokonalý přehled o vodní hladině
  • Možnost barevného LED podsvícení
  • Elegantní design
  • Zdravotně nejšetrnější
  • Křehké při nárazu
  • Nutné časté čištění

keramicke-konvice

Keramické rychlovarné konvice

Podobně jako sklo se i pro výrobu rychlovarných konvic začala používat i keramika. Keramika má jako materiál schopnost dlouho uchovávat teplo a disponuje také dlouhou životností. Při vyšších teplotách je keramika zdravotně nezávadná a její údržba je snadná. Keramické rychlovarné konvice nejsou na současném trhu příliš rozšířené, nicméně poptávka po těchto modelech poslední dobou rychle roste.

Výhody a nevýhody

  • Originální doplněk
  • Osvěžující design
  • Tepelná izolace - Dlouho drží teplo
  • Zdravotně šetrná
  • Křehké při nárazu